Anticiperend op de verwachte ruimte voor nieuw beleid a.g.v. het regeerakkoord Rutte IV hebben wij in het voorjaar de beleidsalternatieven (ruimtevragen voor nieuw beleid) voor nieuw beleid geïnventariseerd. Ook raadsfracties zijn in de gelegenheid gesteld om ideeën voor alternatieven aan te dragen en ambtelijk uit te laten werken. Tezamen vormen deze beleidsalternatieven het zogenaamde Beleidsalternatievenplan 2023 (BAP 2023).
Het college heeft een aantal van deze beleidsalternatieven (nieuw beleid) na het in het College gevoerde richtingendebat opgenomen in deze begroting waarbij de structurele dekking gerealiseerd wordt door de structurele ruimte in de exploitatie of de ingezette decentralisatie uitkeringen. Daar waar we de raad voorstellen slechts incidentele dekking ter beschikking te stellen zal er een beroep worden gedaan op de algemene reserve. Bij de raming van de ontwikkeling van de algemene reserve en de berekening van de weerstandsratio hebben we met deze onttrekkingen natuurlijk rekening gehouden. De ruimtevragen voor nieuw beleid die we verplicht moeten activeren – de zogenaamde investeringen - dekken we met de vaste structurele ruimte voor kapitaallasten die we meerjarig al in de ramingen hebben zitten. Dat gaat dus niet ten laste van het gepresenteerde saldo in tabel 4.
Bij vaststelling van deze begroting stelt u dit nieuwe beleid als raad vast. Alle geïnventariseerde alternatieven voor nieuw beleid liggen voor u ter inzage in het Beleidsalternatievenplan 2023 dat we u parallel aan de begroting ter inzage leggen. Daarmee heeft u inzicht in alle alternatieven, ook de (nog) niet in de begroting opgenomen beleidsalternatieven.
In onderstaande tabel treft u een overzicht aan van het structurele nieuwe beleid dat we opgenomen hebben in de nu voorliggende ontwerpbegroting 2023 en meerjarenraming 2024-2026.